Zkuste vařit jako Edisoni!

vloženo: 10. 02. 2020

 Při čtvrteční akci Global village, která probíhala v rámci projektu Edison, jsme měli možnost ochutnat typická jídla zemí, ze kterých pochází naši hosté. Na četná přání dětí i dospělých uvádíme recepty. Vše upraveno k přípravě ze surovin dostupných v Čechách. S kořením raději šetřete, asijská jídla jsou HOT.

 

 

Indonésie – recepty od Allysie a Christie

 

Kuře Taichain

 

500g kuřecích prsa

2 stroužky česneku

1 pomeranč

½ lžičky soli

½ lžičky mletého pepře

 

Chilli omáčka /Sambal/:

2 rajčata

5 stroužků česneku

3 jarní cibulky /šalotka/

5 chilli papriček /nebo koření chilli/

1 lžička soli

1 pomeranč

1 citrón

½ lžičky mletého pepře

½ lžičky cukru

 

Kuřecí maso nakrájet na nudličky a potřít marinádou: prolisovaný česnek, šťáva z pomeranče, sůl, pepř. Nechat odstát 15 – 30 minut.

Příprava chilli omáčky: Orestovat rajčata, chilli papričky a cibuli. Přidat sůl, cukr a pepř. Po odstavení přidat šťávu z citrónu.

Na pánvi rozehřát olej a orestovat marinované kuřecí maso do barvy žlutobílé.

 Maso podáváme s chilli omáčkou.

 

Kuře Kecap

1/4kg kuřecího masa

4 stroužky česneku

sůl, koriandr

 

4 stroužky česneku

4 jarní cibulky /šalotka/

chilli

sůl, cukr, kostka kuřecího masoxu, sladká sojová omáčka

 

Nakrájet kuřecí maso na nudličky. Rozetřít česnek, sůl a koriandr, přidat trochu vody. V marinádě nechat asi 15 minut.

V rozpáleném oleji osmažit kuřecí maso. Poté vyndat a ve zbylém oleji pak dát rozetřený česnek, cibuli a chilli. Přidat maso, sojovou omáčku a rozdrobený kuřecí masox, osolit. Prohřát.

 

Mie telor /nudle/

1 balíček asijských nudlí

2 vejce

3 nakrájené chilli papričky /chilli koření/

1 lžička mletého pepře

250g jemně krájené cibule

 

Uvařit nudle podle návodu. Na pánvi orestovat papričky s cibulí a pepřem. Přidat koření z balení nudlí. Přidat vejce. Nakonec vmíchat vařené nudle.

 

Španělsko – Yasmine

 

Fazole s klobáskami

bílé fazole z plechovky /předvařené/

klobásky /grilovací nebo vinné/

zelená petrželka

česnek

žampióny

olivový olej

sůl

 

Rozehřát olej na pánvi a osmažit klobásky. Osolit.

Nakrájet žampióny, přidat česnek a zelenou petrželku. Nakonec bílé fazole.

 

Tortilla s bramborami

1kg brambor

7 vajec

2 cibule

olej, sůl

 

Nakrájet oloupané brambory na kostičky a osmažit je na oleji. Ke konci přidat nakrájenou cibuli. Mezi tím rozšlehat 7 vajec v míse. K vejcím do mísy dát brambory s cibulí.

Směs osmažit na pánvi – 2 tortilly. Jí se s chlebem pomazaným rajčetem.

 

Kyrgizstán – Nurzada

 

Plov

500g rýže

400g mrkve

2 cibule

400g masa /vepřové nebo kuřecí/

olej, sůl

 

Rozehřát olej na pánvičce, orestovat cibuli, přidat nakrájené maso na kousky a dusit. Poté přidat nakrájenou mrkev a dusit. Osolit. Přilít 2x tolik vody co rýže, přisypat ji do pánve. Nemíchat, jen stále dolívat vodu dokud rýže nezměkne.

 

Srbsko – Milica

 

Kokosové kuličky

 

300g čokolády

400g kokosu

300g drcených sušenek bebe

300g moučkového cukru

 

Rozehřát čokoládu, přidat 300g kokosu, drcené sušenkxy a cukr. Zpracovat rukama. Nechat vychladnout.

Tvarovat kuličky a obalovat ve zbytku kokosu.

 

Karrar – Irák

 

Arabská polévka z červené čočky

 

1 větší cibule

2 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

2 mrkve

1 rajče

1 brambora

+- žampióny

1 lžička kmínu

1 lžička kurkumy

2 hrnky červené čočky

1,5l kuřecího vývaru /masox/

sůl, chilli, pepř

1 citrón

 

Orestovat cibulku na oleji, pak česnek, koření a minutu restovat. Přidat čočku a zeleninu. Zalít vývarem. Vařit 15 – 20 minut. Rozmixovat, osolit, opepřit. Ozdobit zelenou petrželkou a kousky citónu.


 



Copyright © 2020 by ZŠ Komenského | Administrace
Prohlášení o přístupnosti